BismiLlahirRahmanirRahim~

Tuesday, 3 June 2014

Resepi : Kek Puding Karamel Pelangi

BismiLlahirRahmanirRahim~

Ehem ehemm.. Projek 'Kuali Menari, Periuk Terbang' yang pertama untuk cuti semester kali ini sudah selamat dilancarkan semalam. AlhamduliLlah~

Taraaa~ Hasilnyaaaa..marvelous...umphhh.. (",)

Terima kasih diucapkan pada Kak Da (sepupu) yang mengidam kek ni dan juga Syahirah (sepupu) selaku pembantu dapur yang diimport khas dari Thailand. Hhehe :P

Resepi ni ana rujuk pada E-na Lovely Kitchen :)

Bahan-bahan untuk Gula Hangus :
- Loyang 8 inci / 20cm
- 2 sudu besar gula


Cara-cara :
1. Masukkan gula ke dalam loyang.
2. Panaskan dengan api perlahan di atas dapur.
3. Biarkan sehingga gula cair sehingga bewarna kuning keemasan.
4. Apabila semua gula sudah cair, tutup api dan ratakan air gula memenuhi dasar loyang. 
5. Ketepikan dan sediakan pula adunan puding. Air gula akan mengeras dan biarkan sahaja. Gula ini akan cair apabila dibakar bersama dengan adunan puding dan kek nanti.

Bahan-bahan untuk Puding :
- 400ml fresh milk / susu cair
- 3 biji kuning telur (Putih telur masukkan terus ke dalam mangkuk pengadun untuk meringue nanti)
- 2 biji telur
- 140 gram gula kastor
- 1 sudu kecil esen vanila

Cara-cara :
1. Asingkan 3 biji putih telur dan kuning telur. Masukkan 3 kuning telur di dalam mangkuk kecil dan 3 biji putih telur ke dalam mangkuk pengadun untuk bahan kek adunan 1 (meringue) nanti.
2. Masukkan 2 biji telur ke dalam mangkuk telur kuning dan kacau perlahan-lahan supaya tidak berbuih.
3. Kemudian, satukan telur dan semua bahan-bahan di atas ke dalam mangkuk besar. Kacau perlahan-lahan supaya tidak berbuih.
4. Apabila semua sebati, tapiskan ke dalam loyang gula hangus tadi.
5. Semasa memasukkan bancuhan puding, gula hangus akan berbunyi seperti kaca pecah.
6. Adunan ini tidak perlu dibakar terlebih dahulu. Ketepikan. Sediakan pula lapisan untuk kek bahan 1 (meringue).

1-Fresh Milk
2-Kuning Telur
3-Adunan Puding
4-Adunan Meringue


Bahan-bahan untuk Kek :

Adunan 1 (Meringue) :
- 6 biji putih telur (3 biji putih telur dari bahan puding + 3 biji putih telur baru)
- 70 gram gula kastor
- 1 sudu kecil cream of tar tar

Cara-cara :
1. Pukul putih telur sehingga berbuih.
2. Masukkan gula kastor dan cream of tar tar.
3. Pukul lagi dengan kelajuan yang tinggi sehingga kental dan kaku.
4. Apabila mangkuk pengadun diterbalikkan, adunan tidak tumpah.
5. Ketepikan. Gunakan mixer yang sama untuk membuat adunan 2 untuk kek.


Adunan 2 :
- 3 biji kuning telur (kuning telur daripada bahan meringue tadi)
- 130 ml air
- 50 ml minyak jagung
- 70 gram gula kastor
- 140 gram tepung naik sendiri

Cara-cara :
1. Ayak tepung naik sendiri. Ketepikan.
2. Pukul kuning telur, air dan minyak jagung sehingga putih dan gebu.
3. Masukkan gula kastor dan pukul lagi sehingga kembang.
4. Matikan mixer.
5. Kemudian, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau dengan senduk kayu secara kaup balik sehingga semua bergaul sebati.
6. Masukkan separuh adunan 1 (meringue) ke dalam adunan 2. Kaup balik perlahan-lahan. Kemudian amsukkan semua adunan 1 dan kacau secara kaup balik.
7. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian sama banyak.
8. Sudukan ke dalam loyang puding tadi. Adunan kek akan terapung di atas adunan puding.
9. Sudukan 3 sudu besar adunan biru, diikuti 3 sudu besar adunan merah di tengah adunan biru, dan 3 sudu besar adunan hijau di tengah adunan merah. Ulang turutan yang sama sehingga adunan habis.
10. Panaskan oven 160 darjah. (Panaskan sekali dengan tray oven yang ada air untuk double boiler nanti)
11. Bakar secara double boiler selama 50 minit atau sehingga kek dan puding masak di rak paling bawah dalam oven.
12. Setelah masak, biarkan seketika sehingga keliling kek lekang daripada loyang dan kemudian terbalikkan ke atas pinggan.
13. Segera lap lebihan air gula yang meleleh di atas puding secara perlahan dan berhati-hati agar kek tidak basah.
14. Potong kek semasa benar-benar sejuk dan hidangkan. Sedap dimakan selepas disejukkan di dalam peti sejuk. **Yummy**


TIPS TAMBAHAN UNTUK KEK PUDING KARAMEL PELANGI DARI LOVELY KITCHEN :
- Kek akan basah jika terlalu banyak air gula. Jadi sebaiknya minimakan penggunaan gula untuk gula hangus. Boleh guna 1 setengah sudu besar gula sahaja jika tidak mahu air gula meleleh banyak semasa proses terbalikkan kek.
- Kacau adunan puding perlahan-lahan jangan sampai berbuih termasuk kuning telur ke dalam adunan putih telur walaupun sedikit. Jika bercampur dengan kuning telur, meringue tidak akan menjadi. Kesannya kek tidak naik dan tidak gebu. Pastikan semua peralatan untuk meringue kering dan tidak berminyak.
- Segera lap air gula yang turun semasa terbalikkan kek. Sebolehnya jangan biarkan kek dibasahi dengan air gula supaya kek kering dan cantik semasa dipotong.


<3 Selamat Mencuba <3
Post a Comment