BismiLlahirRahmanirRahim~

Tuesday, 6 January 2015

Kisah Nak Jadi Solehah

BismiLlahirRahmanirRahim~
.......
Beep..Beep.. Satu mesej masuk ke dalam inbox.
"Abang! Titew nak jadiw sowlehah! Ajar!"
Wallawei budak ni. Terompahkan jugak karang. Eyy Eyy. Terkezut abg bikai.
Abang bz ni. Banyak kerja lagi nak buat ni. Nak praktis jadi bilal muda lagi.

Okay, adik jadi macam pokok durian. Buah durian maksud abg.
1. Nak dipetik, tak boleh. Kena tunggu gugur dulu. Maksudnya, tunggu izin wali dulu kalu ada orang nak pun.
2. Nak disentuh, tak boleh. Duri tajam. Nak sentuh, boleh. Bayar dulu mas kahwin, akad nikah siap-siap. Mana boleh makan durian free-free. Bayar dululah nak musang king pun. Amboi, semua nak free buat kebun sendiri tunggu 10 tahun baru berbuahlah.
3. Nak dilukai, tak boleh. Kulit tebal tu. Kena guna parang atau kapak. Maksudnya, pakaian tu kasi betulkan kasi betul-betul full protection. Pakaian nipis-nipis bahaya beb. Mata lelaki-lelaki jahat macam jarum dan pisau menoreh. Zap-zap toreh terus nampak. Tak baik begitu.



4. Biar berlumut buruk di luar, tapi di dalam isi manis. Macam tu lah jugak kamu. Nampak tak cantik, tak vogue di luar. Tapi, dalam hati baik gila. Semayang tak tinggal. Hormat mak bapak. Mak suruh masak nasi goreng, angguk dan patuh muka senyum tade masam. Apesal abang cakap macam Padayappa ni tunggang langgang?
5. Buah yang baik, isi baik. Durian yang sedap tu, tinggal biji je makan. Biji durian tu boleh tanam balik. Maksudnya, baik awak tu, boleh buat baka. Ada iman, ada senyuman. Alhamdulillah, kalau awak baik, insya-Allah anak-anak kelak juga baik sebab awak boleh didik mereka dan jadi guru pertama mereka.



Koh koh koh..
Ok itu aje. Tanya orang lain la plak. Durian, durian juga, tembikai jangan lupa beli.

**Sharing post daripada Encik Sederhana (^^,)

...........

Nice analogy.

Wanita, guru pertama anak-anak. Maka, jadilah yang terbaik untuk mendapatkan yang baik-baik. 

Nawaitu liLlahi ta’ala. Moga Allah redha. BarakaLlahu’alaina <3
Post a Comment