BismiLlahirRahmanirRahim~

Thursday, 17 July 2014

Resepi : Pavlova~

BismiLlahirRahmanirRahim~

Ehem..Okey..Kali ni, ana nak kongsi resepi PAVLOVA pulak dengan teman pembaca.
Dessert ni ana tak kenal pun mula-mula, tapi adik ana yang Acik tu la yang memperkenalkannya kat rumah.
Daaan.. Si abang sulong terus jatuh hati pada dessert ni.
Kalau kami dua-dua sama bercuti di rumah, mulalah dia merengek-rengek nak makan itu ini.
Hee..Demi keluarga, apa-apa saja boleh, kannn (^_^)

Pavlova Baked By Izzatul Athirah (Acik)~

Bahan-bahan :
·         4 biji putih telur
·         ½  cawan gula kastor
·         1 sudu besar tepung jagung
·         1 sudu teh cuka makan
·         1 sudu teh esen vanila

Bahan-bahan Topping :
-            ½ cawan whipping cream
-            ¼ cawan gula aising

Cara-cara :
1.         Panaskan oven 150ᵒC selama 15 minit.
2.         Pukul 4 biji putih telur sehingga kembang dan berbuih-buih.
3.         Masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul sehingga putih berkilat. (Kalau ditebalikan bekas adunan, adunan meringue ini tidak akan jatuh)
4.         Masukkan tepung jagung + cuka + esen vanila. Kacau laju-laju dengan menggunakan spatula.
5.         Letakkan adunan di atas baking paper yang diletakkan atas loyang.

Meringue sebelum dibakar~

6.         Bakar selama 1 - 1¼ jam.
7.         Apabila masak, jangan keluarkan lagi loyang dan sejukkan dalam oven dengan membiarkan pintu oven terbuka.

Meringue selepas dibakar~

8.         Untuk topping, pukul whipping cream + gula aising sehingga kental.
9.         Kemudian, sapukan whipping cream yang telah dipukul di atas meringue.
10.     Untuk hiasan, tabur / susun buah mengikut kreativiti masing-masing dan sejukkan ke dalam peti sejuk.

 Pertama kali cuba buat ni..Hhehe..

Umphhh~ Selamat Mencuba <3
Post a Comment