BismiLlahirRahmanirRahim~

Monday, 27 October 2014

Hari Keluarga Indera Bentara~

BismiLlahirRahmanirRahim..
Throwback kenangan yang terpahat di ingatan...
(Sumber daripada Blog Indera Bentara)

----------------

Assalamualaikum dan Salam Segayong~

> Jemput Ziarah Indera Bentara <
(,") Terima kasih daun keladi (",)

Gayong bercantum bersatu padu,
Mengingat junjungan empunya seru;
Sama sendiri bantu membantu,
Selamat sejahtera hajat dituju.


AlhamduliLlah, Hari Keluarga Indera Bentara berjaya dilaksanakan pada hujung minggu baru-baru ini. Hampir kesemua anak Gayong Indera Bentara terlibat dengan program kali ini kecuali beberapa orang yang tidak dapat turut sama hadir atas sebab-sebab tertentu yang tidak dapat dielakkan. Perjalanan program ini bermula dengan ekspedisi pendakian Bukit Broga yang terletak di Semenyih. Kami bertolak dari Institut Bahasa seawal jam 5 pagi dan menunaikan solat Subuh di yang berhampiran.

Ekspedisi kami pada kali ini adalah menggabungkan Gelanggang Indera Bentara dengan Gelanggang Tun Razak yang berada di bawah pimpinan Cikgu Azrul Affandi Sobry. Kami memulakan pendakian kami pada jam 6.30 pagi dengan diterangi oleh cahaya lampu suluh. Setelah dua puncak kami berjaya kami tawan, kami sempat merakam memori bergambar sambil menghayati keindahan ciptaan Tuhan Yang Maha Esa. Selain itu juga, shooting video tari teratai (Klip Video) yang dibuat oleh Muhammad Nawawi di atas bukit dirakam oleh Cikgu Azrul sebagai panduan kepada anak-anak Gayong Pusaka Malaysia memandangkan ia satu silibus yang baharu. Beberapa demo turut dipersembahkan oleh anak Gayong Tun Razak dan aksi anak Gayong Gelanggang Indera Bentara. Di samping itu, pembelajaran sebahagian gerakan tari teratai turut diadakan di Bukit Broga dengan pembahagian kepada beberapa kumpulan. Aktiviti kami ini mendapat tumpuan orang ramai yang berada di atas bukit dan kami nampak muka kekaguman mereka serta ada juga yang berkata dengan muka teruja, “Ohh..Silat ni..” Hhehe..

Aksi Tempur.

 Pembelajaran Seni Tari Teratai.

Ramai yang menyaksikan kami bersilat.
Kabus pada waktu pagi.

Pada jam 9 pagi, kami semua mula menuruni bukit sambil menghirup kabus pagi dan angin bayu yang sangat lembut menampar pipi kami. Semoga ekspedisi Bukit Broga ini dapat menjalinkan ukhuwah antara Gelanggang Tun Razak dan Gelanggang Indera Bentara serta pelbagai aktiviti bersama dapat dirancang selepas ini. InsyaAllah. Setelah ahli Gelanggang Tun Razak kembali ke Universiti mereka, kami Keluarga Indera Bentara menjamu selera makan pagi kami di restoran Kajang dan kemudian kami berehat di rumah Cikgu Azrul.

Program Hari Keluarga Indera Bentara diteruskan dengan perjalanan kami ke Pantai Bagan Lalang, Sepang pada jam 4.30 petang. Pada malam tersebut kami menginap di Seri Bayu Resort Hotel, Sepang Gold Coast yang berhampiran dengan pantai. Aktiviti kami pada malam tersebut ialah ber’BBQ’!! Sedappp... Ada ayam, sotong, ikan, sate daging dan bebola daging. Terima kasih pada yang memerap, membakar dan makan semua BBQ ni. Hhehe..

 Semua ceria nak ber'BBQ'.

 Tempat membakar ayam.

 Cecile bersama gitarnya.

Cikgu Azrul dan Cikgu Syazriha.

Aktiviti pada malam tersebut diakhiri dengan satu muhasabah diri yang dikendalikan oleh Cikgu Azrul supaya setiap ahli keluarga Indera Bentara menghisab diri tentang SILAT dan UKHUWAH sesama ahli keluarga. Semoga segala pesanan dan nasihat cikgu akan kita sematkan dalam diri dan jiwa kita. InsyaAllah..

Keesokan harinya, Ahad 11 Mei 2014, kami berjalan kaki menuju Pantai Bagan Lalang dan memulakan aktiviti kami di sana. Aktiviti pertama ialah memanaskan badan dan regangan yang dilakukan secara berpasangan. Ia penting untuk membina kecergasan, keseimbangan dan keserasian antara pasangan. Aktiviti kedua pula ialah kami dikehendaki berlari dari pasir pantai sehingga ke tengah laut (air laut jauh ke tengah pada masa ini kerana air masih belum ‘pasang’). Sebaik sahaja kami sampai di sana, kelihatan deretan ketam yang berjalan-jalan menuju air dan pabila kami menghampiri mereka, cepat-cepat mereka masuk ke dalam pasir pantai.

 Berjalan menuju pantai.

 Regangan.

 Pakat tolak kuat-kuat.

 Berlari ke tengah pantai.

Ketam-ketam.
Misi menangkap ketam.

SubhanaLlah. Kami belajar daripada alam anugerah Tuhan yang sungguh mengkagumkan melihat kehidupan laut dan permandangan laut yang indah nian. Aktiviti ketiga pula, kami dikehendaki menangkap ketam dan terdapat juga yang takut-takut nak memegang ketam. Tapi demi melawan perasaan kurang berani tu, akhirnya semua orang berjaya menyelesaikan cabaran ini. Aktiviti keempat pula ialah kami berlatih gerakan asas silat di tengah-tengah Pantai Bagan Lalang. Gerakan asas tumbuk, tangkis, pancung dan juga 20 gerakan anak harimau.

Gayong Sedia~!!

Tumbuk-Pancung.

Gerakan Anak Harimau.

Seterusnya kami diberi masa 3 minit untuk membuat seni tari silat secara berseorangan dengan masing-masing mencari tempat tersendiri untuk membuat tari. Sambil ditemani keindahan alam, kami cuba menghayati setiap gerak seni tari dan mencari roh seni agar gerakan yang dibuat datang daripada jiwa. Aktiviti kami diteruskan lagi dengan permainan ‘Gunting, Batu, Kertas’. (Klip Video). Kami bermain menggunakan tangan dan juga kaki. Peraturan permainan ini memerlukan kami mengumpul kemenangan sebanyak 4 kali dan jika kami kalah dalam perlawanan, mata yang kami perolehi perlu ditolak. Sungguh!! Ia betul-betul mencabar kami kerana kami perlu bekerja keras untuk mengumpul 4 kemenangan. Permainan ini menjadikan kami bersungguh-sungguh untuk mencari ahli yang sama mata dengan kami dan pemenang pertama permainan ini disponsor oleh Cikgu Azrul untuk menaiki ‘paragliding’. Tahniah diucapkan kepada Mujahidah~!!


 Seni tari silat.

 Main 'Gunting, Batu, Kertas'.

 Semua bersemangat mengutip mata kemenangan. 

 Final permainan OSOM.

Pemenang menaiki Paragliding~!!

Pendekar Indera Bentara.

Kami, Adik-Beradik Indera Bentara :)

Kemudian, kami berhalaqah membuat sesi ‘round table’ tentang input dan berkongsi perasaan tentang program Hari Keluarga Indera Bentara pada kali ini. Aktiviti terakhir kami ialah membina istana pasir dan kami dibahagikan kepada 4 kumpulan. Masa yang diperuntukkan selama 10 minit dan Cikgu Azrul serta Cikgu Syazriha menjadi juri hakim pertandingan dengan menilai seni istana dan juga penerangan yang diberikan. Kumpulan Istana Pasir Penyu telah memenangi tempat pertama, Kumpulan Istana Pasir ‘Octopus Island’ tempat kedua, tempat ketiga jatuh kepada Kumpulan Istana Pasir Ikan Sembilang dan Kumpulan Istana Pasir Kasanova tempat keempat. Kreatif semua adik-beradik Indera Bentara ni ya..


Sesi 'round table'.

 Cikgu Azrul~

 Berhalaqah sambil bermain pasir pantai :) 

Istana Pasir 'Octopus Island'.

 Istana Pasir Kasanova.

 Istana Pasir Ikan Sembilang.

Istana Pasir Penyu.

 Satu keluarga yang hebat dan bahagia.

Kanak-kanak ribena mandi kolam hotel.

Kami bertolak pulang ke Kuala Lumpur pada jam 2.30 petang dan kami singgah menjamu selera di Nilai. AlhamduliLlah, kami makan hingga menjilap jari kesedapan masakan di situ, ditambah pula dengan kek Red Velvet sebagai pencuci mulut. Seterusnya, perjalanan kami diteruskan ke rumah Cikgu Azrul di Kajang dan kami bersalam-salaman dengan Cikgu Azrul, Cikgu Syazriha, Haikal, Puteri dan Putera. Pabila jam menunjukkan pukul 5.15 petang, kami adik-beradik Gayong Indera Bentara sampai di Institut Bahasa. 


Menjamu selera di Nilai.

Akhir sekali, pada malam tersebut, satu jamuan diadakan di Gelanggang Bentara Setia (IPBA) sempena Penyampaian Sijil Kursus Pemantapan Silibus Gayong di Gurun pada akhir tahun lepas. Terima kasih semua~!!
**Segala kesyukuran dipanjatkan kepada Yang Maha Penyayang kerana dengan izin-Nya, dapat kami melaksanakan Hari Keluarga Indera Bentara untuk kali pertama untuk sesi tahun 2014. Terima kasih kepada Cikgu Azrul yang banyak berkorban masa, tenaga dan juga material dan juga kepada semua adik-beradik Indera Bentara yang sama-sama bersusah senang dalam menjayakan program kita pada kali ini. Semoga segala input yang kita perolehi sama ada secara langsung atau tidak langsung akan dapat kita selami dengan mata hati serta akan kita aplikasikan dalam diri kita. 

**Moga ukhuwah yang kita bina ini akan semakin kuat, utuh dan teguh dalam meladeni bahtera kehidupan. Walaupun perit getir dan masam manis kehidupan yang kita lalui, biarlah ikatan SILATurahim ini harum mewangi hingga ke Syurga-Nya. InsyaAllah... Selamat maju jaya diucapkan pada semua yang akan menghadapi peperiksaan akhir semester pada minggu hadapan. Buat yang TERBAIK ya adik-beradik Indera Bentara sekalian.

Hujan panas turun berderai,
Guruh menyambar pohon jati;
Kasih sayang tak boleh bercerai,
Bagaikan rambut  bersimpul mati.

Lebih aksi dan memori yang terakam di dalam entri berikut :

Wallahua’lam. Salam Kasih Sayang Silaturrahim~
Post a Comment