BismiLlahirRahmanirRahim~
Ehem..Okey..Kali ni, ana nak kongsi resepi PAVLOVA pulak dengan teman pembaca.
Dessert ni ana tak kenal pun mula-mula, tapi adik ana yang Acik tu la yang memperkenalkannya kat rumah.
Daaan.. Si abang sulong terus jatuh hati pada dessert ni.
Kalau kami dua-dua sama bercuti di rumah, mulalah dia merengek-rengek nak makan itu ini.
Hee..Demi keluarga, apa-apa saja boleh, kannn (^_^)
Pavlova Baked By Izzatul Athirah (Acik)~
Bahan-bahan :
·
4
biji putih telur
·
½ cawan gula kastor
·
1
sudu besar tepung jagung
·
1
sudu teh cuka makan
·
1
sudu teh esen vanila
Bahan-bahan Topping :
-
½
cawan whipping cream
-
¼ cawan
gula aising
Cara-cara :
1.
Panaskan
oven 150ᵒC selama 15 minit.
2.
Pukul
4 biji putih telur sehingga kembang dan berbuih-buih.
3.
Masukkan
gula sedikit demi sedikit dan pukul sehingga putih berkilat. (Kalau ditebalikan
bekas adunan, adunan meringue ini
tidak akan jatuh)
4.
Masukkan
tepung jagung + cuka + esen vanila. Kacau laju-laju dengan menggunakan spatula.
5.
Letakkan
adunan di atas baking paper yang diletakkan atas loyang.
Meringue sebelum dibakar~
6.
Bakar
selama 1 - 1¼ jam.
7.
Apabila
masak, jangan keluarkan lagi loyang dan sejukkan dalam oven dengan membiarkan
pintu oven terbuka.
Meringue selepas dibakar~
8.
Untuk
topping, pukul whipping cream + gula aising sehingga kental.
9.
Kemudian,
sapukan whipping cream yang telah dipukul di atas meringue.
10.
Untuk
hiasan, tabur / susun buah mengikut kreativiti masing-masing dan sejukkan ke
dalam peti sejuk.
Pertama kali cuba buat ni..Hhehe..
Umphhh~
Selamat Mencuba <3
No comments:
Post a Comment