BismiLlahirRahmanirRahim.
Dengan Nama
Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.
Minggu lepas dek kerana mengidam kek batik yang dijual di
kafe tempat ana belajar, tapi ana tak beli sebab rasa macam kureng berbaloi
sikit sebab sikit je dalam sebekas tu. Harga pulak agak mahal laa bagi ana. (Musim pokai sebab elaun tak masuk lagi~)
Maka,
dengan semangatnya ana balik rumah makcik ana dan mulakan
projek ‘Periuk
Menari Kuali Terbang’ ni. Ehehh..
Resepi ni ana dapat daripada godek-godek internet jugak.
Kemudian, campur-campur laa ambil yang mana kita suka atau senang nak buat.
**Ikut Citarasa Masing-masing k**
**Ikut Citarasa Masing-masing k**
Bahan-bahan :
(Beli kat Pasaraya HERO. Pasaraya HEROIN tak lama lagi akan bukak. Ngee~ )
v
1 paket Biskut Marie (patah-patahkan kepada 3-4
bahagian)
Nota
: lebih baik guna yang original berbanding perisa coklat
v
1 paket Milo (200g) / 1 cawan serbuk koko / 1 pek
coklat masakan
Nota
: boleh pilih salah satu ikut selera anda
v
½ tin susu pekat
Nota
: kurangkan manis dalam makanan, lebihkan manis dalam senyuman J
*Pesanan
Penaja*
v
1 buku buttercup (250g)
Cara-cara :
1.
Cairkan buttercup dalam kuali / periuk.
*Pastikan
api dapur pasang kecil je tau. Kalau api dapur besar, nanti jadi kek pelikat pulak. Hehh*
2.
Masukkan susu dan serbuk milo ke dalam kuali /
periuk.
*Kacau secara berterusan ya, jangan sampai
berketul-ketul milo tu*
3.
Apabila dah larut dan sebati, masukkan separuh
cawan air masak.
*Untuk mengelakkan daripada terlalu pekat*
4.
Kemudian apabila masakan dalam kuali dah
menggelegak blurp-blurp-blurp (siap ada sound effect ni), masukkan biskut yang telah disilatkan tadi. Gaulkan
semuanya bagi rata, adil dan saksama (bunyi macam hakim pulak dah).
*ana kurangkan kuantiti biskut supaya nanti
coklat dia lagi banyak*
5.
Seterusnya, tutup api dapur dan masukkan ke
dalam Loyang / apa-apa jenis bekas yang bersesuaian la.
*tekan, mendapkan dan padatkan adunan tadi
tu biar semuanya rapat-rapat*
6.
Biarkan haba panas adunan tadi menjadi suam-suam
kuku, kemudian bolehlah masukkan Loyang ke dalam peti sejuk.
7.
Akhir sekali, apabila kek dah agak-agak keras
tu, bolehlah potong dan dihidangkan untuk dimakan bersama keluarga /
kawan-kawan terchenta.
Sudah diposkan untuk kamu :)
*SeLaMaT mEnCuBa*
Wallahua’lam. Salam Mahabbah <3
No comments:
Post a Comment